Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος


Εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος

personalised knee arthroplasty


Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, δηλαδή η προχωρημένη δίαβρωση και καταστροφή του χόνδρου οδγηγεί συχνά στην  καταστροφή της άρθρωσης. Ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας είναι τα βασικά συμπτώματα αυτης της κατάστασης. Η μόνη λύση είναι η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλλικά εμφυτεύματα.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος ανήκει σήμερα στις συχνότερες επεμβάσεις στην ορθοπαιδική χειρουργική. Ιστορικά οι πρώτες επεμβάσεις αυτου του είδους πραγματοποίθηκαν αρχες της δεκαετίας του 70΄. Έκτοτε μετα απο πολλές εξελίξεις στον τομέα των υλικών, η διαρκεια “ζωής” και το ποσοστό επιβίωσης αυτών των εμφυτευμάτων αυξήθηκε στο 95% στη δεκαετία.

Εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελούν η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για μεγαλύτερη ακρίβεια (navigation), οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με μικρότερες τομές και μικρότερο ιστικό τραυματισμό (minimale invasive surgery - MIS) και η ανάπτυξη υλικών  για μεγαλύτερο χρόνο αντοχής των υλικών.

Τα νεα δεδομένα στο διεθνή χώρο, η τάση της εποχής είναι πλέον η αντικατάσταση του γόνατος να γίνεται, στο μέτρο του δυνατού πιο εξιδικευμένη και εξατομικευμένη στο ασθενή.

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος είναι η εξέλιξη και της ηλεκτρονικά καθοδηγούμενης επέμβασης (navigation). Στην περίπτωση αυτής, ο ασθενής υποβάλεται σε τρισδιάστατη αξονική (3D) ή μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Τα δεδομένα που συλλέγονται με αυτόν το τρόπο στέλνονται στο κέντρο παραγωγής της εταιρίας κατασκευύς της ενδοπρόθεσης. Μετα απο συνδιασκεψη με τον χειρουργό και ανάλυση σε ειδικό  πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατασκευάζονται οι οδηγοί (καλούπια). Δηλαδή γνωρίζουμε από πριν το ακριβές μέγεθος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την επέμβαση. Μετα απο ενα μικρο χρονικό διάστημα μερικών ημερών αποστέλονται τα εξατομικευμένα ανά ασθενή εργαλεία και το πρόπλασμα – οδηγός τηςενδοπρόθεσης.


Εξατομικευμένοι σημαινει ότι είναι φτιαγμένοι μόνο για τον εναν ασθενή και μας επιτρεπει να χρησιμοποιήσουμε 90 επιλογες και μεγεθη αρθροπλαστικης σε αντίθεση με την παλιά που έχουμε μονο 5-6 νούμερα.
Βασικα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής ειναι

 η σημαντική μείωση του πόνου και η 

άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο. 

Γίνεται πολύ μικρότερη τομή που σημαίνει μικρή  καταστροφή των ιστών 

λιγότερη απώλεια αίματος και 

ταχύτατη επούλωση των ιστών.

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής περιορίζεται και το χειρουργείο εκτελείται με μεγαλύτερη ασφάλεια και σε μικρότερο χειρουργικό χρόνο σε σχέση με την κλασική αρθροπλαστική.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ειναι η ακρίβεια στην τοποθέτηση της αρθροπλαστικής, που είναι τετοια  που καμία άλλη μέθοδος δέν προσφέρει.

© Thomas Lakkos 2015