ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - EPS PLATFORM 


Πελματογράφημα – κινητική ανάλυση βάδισης


Πολλά ορθοπαιδικά προβλήματα οφείλονται σε κακή στάση και κατανομή βάρους του σώματος τόσο σε ορθοστασία όσο και κατά τη βάδιση. Πελματιαία απονευρωσίτιδα, πτώση κεφαλών μεταταρσίων, βλαισοί μεγάλοι δάκτυλοι (κότσια), κάλοι πέλματος και δακτύλων, κατάγματα κόπωσης μεταταρσίων, τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα, πόνοι στην ποδοκνημική, στο γόνατο,στο ισχίο ή στη μέση δημιουργούνται η επιδεινώνονται στην άθληση, στην εργασία και στη καθημερινή μας ζωή. Η παθολογική βάδιση συχνά υποκρύπτει λανθάνουσες αιτίες που αγνοούμε. Η ανάλυση βάδισης (τόσο στατικά όσο δυναμικά) αποκαλύπτει τις αιτίες αυτές και βοηθάει στη διόρθωσή τους και με την κατασκευή εξειδικευμένων ορθωτικών πελμάτων. Η εξέταση γίνεται περπατώντας σε ειδικό διάδρομο με ευαίσθητους υποδοχείς που “συλλαμβάνουν” πληροφορίες. Οι πληροφορίες αποστέλλονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου σε τρισδιάστατη ανάλυση καταγράφεται η στάση του σώματος και η κατανομή του βάρους στα πέλματα. Η εξέταση μπορεί να συμπληρωθεί με καταγραφή της κίνησης με κάμερα και ανάλυση της μυϊκής λειτουργίας κατά τη βάδιση με ηλεκτρομυογράφο επιφανείας. Επίσης αποκαλύπτονται ανωμαλίες σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση κλπ. Με βάση το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορούν να κατασκευασθούν εξειδικευμένα διορθωτικά πέλματα (πάτοι) από συνεργαζόμενο εργαστήριο (η τιμή κατασκευής των πελμάτων είναι επιπλέον της εξέτασης αλλά καλύπτονται από τα περισσότερα δημόσια ταμεία).


Ο πελματογράφος είναι μία διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις που καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων. Ο πελματογράφος EPS είναι φορητός με δυνατότητα στατικής και δυναμικής πελματογραφικής εξέτασης και διαφορετικό αριθμό αισθητήρων ανάλογα με την διάσταση του πελματογράφου. Ο πελματογράφος EPS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων της βάδισης, την αξιολόγηση της ισορροπίας και σαν πλατφόρμα ασκήσεων αποκατάστασης με το ανάλογο λογισμικό.
Συνήθως τα πέλματα κατασκευάζονται από στατικά αποτυπώματα των ποδιών (γύψινα ομοιώματα, προπλάσματα). Αυτά τα αποτυπώματα δεν μπορούν να αποτυπώσουν την κίνηση του ποδιού κατά την διάρκεια της βάδισης ούτε τις δυνάμεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του ποδιού μας.


Το Σύστημα Πελματογράφου COMEX είναι το μοναδικό που βοηθάει στην σωστή ανάλυση της βάδισης του εξεταζόμενου χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και βάσει αυτής προχωράει στην κατασκευή των εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων. Η χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας συνδυασμένη με την εμπειρία ετών των Ποδολόγων/Ποδοθεραπευτών μας είναι ο βασικός παράγοντας για την αποδοτική και ορθή κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν οφείλετε στο σχήμα του ποδιού αλλά στον τρόπο λειτουργίας των επιμέρους μελών του ποδιού κατά την βάδιση.Ορθωτικά πέλματα [πάτοι]

H COMEX S.A με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, προσφέρει την δυνατότητα κατασκευής ειδικών εξατομικευμένων, ορθωτικών πελμάτων ώστε αυτόματα και με τη διάγνωση να δίνεται η ενδεδειγμένη ορθωτική θεραπεία. Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα είναι κατάλληλα για την απαλλαγή από τους πόνους των κάτω άκρων, που οφείλονται σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντίτιδα αχιλλείου, πτώση μεταταρσίων κεφαλών, φλεγμονές, άκανθα πτέρνης, πλατυποδία, κοιλοποδία, πόνος στα σφυρά, κλπ.Η σωστή εφαρμογή των ορθωτικών πάτων [πελμάτων] βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα γόνατα, στα ισχία και στην οσφυϊκή χώρα λόγω λανθασμένου τρόπου βάδισης.
Το πελματογράφημα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις υψηλές φορτίσεις που ασκούνται στο πέλμα καθώς και το χρόνο παραμονής τους, το κέντρο βάρους, την ανάλυση της βάδισης στις διαφορετικές φάσεις στήριξης και αιώρησης και πολλά ακόμη.  Τα ορθωτικά πέλματα [πάτοι] ειδικής κατασκευής είναι επίσης ιδανικά για την απορρόφηση των κραδασμών, την ευθυγράμμιση του διασκελισμού κατά τη βάδιση, καθώς και για την αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών. Χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη των παθήσεων της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδός. Με τις παραπάνω πληροφορίες και αναλύσεις και πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, κατασκευάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα για:
Άτομα που παρουσιάζουν κάποια συστηματική πάθηση με εκδηλώσεις στα κάτω άκρα όπως, σακχαρώδη Διαβήτη, ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Άτομα που στην καθημερινή τους ενασχόληση, νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα
Άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό τη βέλτιστη δυναμική απόδοση και συγχρόνως τον περιορισμό μυϊκών κακώσεων/ τραυματισμών
Διάφορες εμβιομηχανικές δυσλειτουργίες και παθήσεις όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντίτιδα αχιλλείου, πτώση μεταταρσίων κεφαλών, φλεγμονές, άκανθα πτέρνης, πλατυποδία, κοιλοποδία, πόνος στα σφυρά κλπ. Διόρθωση της λανθασμένης στάσης και βάδισης όπου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταξύ άλλων οσφυαλγίας και κυτταρίτιδας.
Παιδιατρικά ορθωτικά πέλματα για:


Βλαισοποδία (Πλατυποδία)


Ραιβοϊπποποδία (Κοιλοποδία)
Βλαισογωνία


Ραιβογωνία


Έξω /Έσω στροφή του ποδιού κατά τη βάδιση


Ανισοσκελία


Το υλικό των πάτων διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία απευθύνεται. Όλοι οι ορθοπεδικοί πάτοι έχουν την έγκριση του Ε.Ο.Φ. καθώς και την σήμανση C.E. Επίσης αναγνωρίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν συνταγογράφησης.

© Thomas Lakkos 2015