Ολική Αρθροπλαστική ισχίου

Sir John Charnley, CBE, FRS was a British orthopaedic surgeon. He pioneered the hip replacement operation, which is now one of the most common operations both in the UK and elsewhere in the world, and created the "Wrightington centre for hip surgery"

Η επέμβαση

  • Συνήθως διαρκεί έως και δύο ώρες
  • Ο χειρουργός προχωρά σε μία μόνο τομή (8 έως 15 cm) πάνω από το ισχίο και το μηρό. Ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζει ο χειρουργός, η τομή μπορεί να είναι μικρότερη
  • Το επάνω άκρο του μηριαίου οστού αφαιρείται και στο εσωτερικό του μηριαίου οστού τοποθετείται ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό
  • Η υποδοχή της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ρηχό κυπέλλιο και να μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό μία τεχνητή υποδοχή (κοτύλη). Το τεχνητό μέρος του μηριαίου οστού μπορεί έπειτα να εφαρμόσει σε αυτή την υποδοχή
  • Ο χειρουργός κλείνει το χειρουργικό τραύμα με ράμματα ή σύρματα


Ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση

Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας είναι σημαντικές μετά από μία ολική αρθροπλαστική ισχίου και συνήθως μία ομαλή ανάρρωση εξαρτάται από το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα ασκήσεων. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς αναρρώνουν αρκετά γρήγορα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής αρχικά χρειάζεται πατερίτσες ή περιπατητήρα και στη συνέχεια μπαστούνι για μερικούς μήνες.
Η επέμβαση αντικατάστασης της ισχιακής άρθρωσης βοήθησε σημαντικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και ανακούφισε τις ενοχλήσεις που ένιωθαν.
Η διάρκεια νοσηλείας ποικίλλει, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Μετά το εξιτήριο, απαιτούνται καθημερινές φυσιοθεραπείες και ασκήσεις.
Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ο ασθενής διδάσκεται τεχνικές για να βαδίζει, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα, το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς και το κάθισμα της τουαλέτας.
Οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές θεραπείες ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Μιλήστε με το χειρουργό σας σχετικά με τη θεραπεία και το πρόγραμμα ασκήσεων που είναι κατάλληλο για εσάς.

Επιστροφή στην εργασία.

 

Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται σε διάστημα 2-3 μηνών, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα. 

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά με το πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας.

 

Τεχνικές Αρθροπλαστικής Ισχίου

Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας πρόσθια προσπέλαση η οποία δεν δημιουργεί τραυματισμό στους μυς και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση και άμεση αποκατάσταση.

Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας οπίσθια προσπέλαση η οποία προσφέρει ατραυματική τεχνική στους μυς (κανένας μυς δεν κόβεται), άμεση κινητοποίηση και τάχιστη αποκατάσταση.

Στην κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου:

Γίνεται μία τομή 25 – 30 εκ στην πλάγια επιφάνεια του ισχίου

Οι μύες αποκολλούνται από το μηριαίο προκειμένου να εξαρθρωθεί η κεφαλή και να υπάρχει καλό οπτικό πεδίο

Η κατεστραμμένη κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με μία κεφαλή από κεραμικό υλικό ή ειδικό κράμα μετάλλων η οποία τοποθετείται στο άνω άκρο ενός μεταλλικού στειλεού που τοποθετείται μέσα στον αυλό του μηριαίου

Η κατεστραμμένη επιφάνεια της κοτύλης, δηλαδή του κοίλου τμήματος του ισχίου που βρίσκεται στην λεκάνη, αφού αφαιρεθεί, αντικαθίσταται από μια μεταλλική συνήθως κοτύλη. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βίδες ή και βιολογικό τσιμέντο για την καλύτερη σταθεροποίησή της