Αρθροπλαστικές

Just Say the Word, We Can Do it all!

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι η διαρκώς επιδεινούμενη φθορά κι εκφύλιση της άρθρωσης με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες συνήθως μετά το 60ο έτος προκαλώντας έντονο πόνο, μεγάλη δυσχέρεια στην κίνηση και βάδιση και δραματική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.Η μερική ή ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση που διορθώνει την φθορά ή δυσλειτουργία μιας άρθρωσης όταν αυτή καταστραφεί από τραυματισμό ή με την φθορά του χρόνου (χρήση).

Εμφανίζει μεγάλη αύξηση στη συχνότητα της στο γενικό πληθυσμό λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ενασχόλησης όλο και μεγαλύτερων ανθρώπων με τα σπορ. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου στα πρώιμα στάδια αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και χονδροπροστατευτικά φάρμακα, δυστυχώς με φτωχά αποτελέσματα. Ριζική θεραπεία αποτελεί η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με προθέματα. Η επέμβαση ξεκίνησε προ 50 ετών και έδωσε λύση σε εκατομμύρια ασθενών που μέχρι τότε ήταν λειτουργικά ανάπηροι. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι βαρειά επέμβαση με σημαντικό αριθμό επιπλοκών και αρκετό διάστημα αποκατάστασης. 

Ουστιαστικά αλλάζεται-αντικαθιστάται ο φθαρμένος χόνδρος που καλύπτει κάθε άρθρωση με ειδικό υλικό που είναι από τιτάνιο ή ζιργκόνιο ή ταντάζιο.

Στο 95% των περιπτώσεων φθοράς, που αποκαλείται διαγνωστικά οστεοαρθρίτιδα και στο 5% από τραυματισμούς ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Όταν τα συντηρητικά μέσα δεν μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία των αρθρώσεων τότε χειρουργούμε και τοποθετούμε τεχνητές προθέσεις ειδικές για κάθε περίπτωση που ονομάζεται ή ημιαρθροπλαστικές ή ολικές αρθροπλαστικές.

Στο 99% των περιπτώσεων ο ασθενής αποφασίζει το πότε θα χειρουργηθεί διότι δεν αντέχει άλλο να υποφέρει και να βασανίζεται.

Ιατρικά συνετό είναι να μην καθυστερεί ο ασθενής να αποφασίσει διότι μία χαλάσμενη άρθρωση έχει τεράστιες επιπτώσεις στις υπόλοιπες αρθρώσεις όσο και στο μυικό του σύστημα.