Fast Track Ισχίου

Fast Track Ισχίου: Τι είναι;

Η Fast Track Ισχίου χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ορθοπεδικής Χειρουργικής. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως παρατηρείται μία γενικότερη τάση στην υιοθέτηση Fast Track σε ολοένα και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ουσιαστικά, η Fast Track Recovery διευκολύνει την ποιότητα της προεγχειρητικής, της διεγχειρητικής αλλά και της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών. Προσφέρει άμεση κινητοποίηση με βάδιση την ίδια ημέρα και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου εφαρμόζονται πρωτόκολλα για γρήγορη αποκατάσταση. Τα Fast Track Protocols. Φυσικά, απαιτείται άψογη συνεργασία μεταξύ των μελών που απαρτίζουν τη χειρουργική ομάδα. Χειρουργός, συνεργάτες, αναισθησιολογική ομάδα, φυσικοθεραπευτές, κλπ., συνεργάζονται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ο τρόπος που εφαρμόζεται είναι πολυσύνθετος, απαιτεί πολυετή εμπειρία, ατραυματικές προσπελάσεις ισχίου, καινοτόμο τεχνολογία και θεραπευτικά πρωτόκολλα που καταργούν τον πόνο.

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Ως επακόλουθο, βελτιστοποιούνται όλες οι λειτουργίες για τάχιστη ανταπόκριση του ασθενούς και συνάμα μειώνονται οι πιθανές επιπλοκές και οι παρενέργειες του χειρουργείου.

Μέσω των εξελιγμένων τεχνικών αναισθησίας τα τελευταία χρόνια, ο ασθενής μπορεί πλέον να συνέλθει γρήγορα, χωρίς εμφάνιση παρενεργειών.

Στα χειρουργεία αρθροπλαστικής ισχίου, ο αρμόδιος χειρουργός χρησιμοποιεί τεχνικές, όπως:

  • Ελάχιστα Παρεμβατική – MIS (Minimally invasive surgery)
  • Τεχνική Superpath
  • Κλασική Αρθροπλαστική Ισχίου

Σε συνεργασία με την αρμόδια αναισθησιολογική ομάδα, μειώνονται αισθητά οι μετεγχειρητικοί πόνοι, χωρίς να απαιτείται η χορήγηση μορφίνης ή κάποιου αντίστοιχου οπιούχου.

Άμεσα Αποτελέσματα

Η εφαρμογή των προαναφερθέντων τεχνικών προεγχειρητικά, διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά σε συνδυασμό με τα Fast Track Protocols, επιτρέπουν στον ασθενή να κινητοποιηθεί μόλις 2 ώρες μετά το χειρουργείο.

Ως αποτέλεσμα, μειώνονται οι επιπλοκές, όπως είναι για παράδειγμα οι θρομβώσεις ή κάποιου είδους αναπνευστική λοίμωξη, κλπ..

Ακόμα, δεν γίνεται χρήση ουροκαθετήρων και ο ασθενής επιτρέπεται να καταναλώσει όποια τροφή επιθυμεί. Ο αρμόδιος χειρουργός, εφόσον κρίνει πως η κατάσταση του ασθενούς, το επιτρέπει, τον παροτρύνει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί, πως  ο κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και να ακολουθεί τις εξατομικευμένες οδηγίες του ιατρού. Άλλωστε, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο γιατρός, είναι εκείνος που θα αποφασίσει σχετικά με την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Επίσης, τα Fast Track Protocols, επιτρέπουν στον ασθενή να πάρει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα, ανάλογα, πάντα την πορεία του. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πως ο πόνος είναι ελεγχόμενος και ο οργανισμός έχει ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο χειρουργείο.

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση 

Αναφορικά με την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, την αποκατάσταση και τον χρόνο ανάρρωσης, με τα Fast Track Protocols, τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη, χωρίς εμφάνιση επιπλοκών και λοιπών απροσδόκητων καταστάσεων. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα, είναι η ασφάλεια των ασθενών, έπειτα από μία αρθροπλαστική ισχίου.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση παθήσεων, στις οποίες έχει καταστραφεί ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου. Η εφαρμογή νέων τεχνικών χειρουργικών προσπελάσεων , όπως προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης, Fast Track, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των πιθανοτήτων αποτυχίας και την ελαχιστοποίηση επιπλοκών. 

Ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι η δυνατότητα των ασθενών να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους την ίδια μέρα. Με αυτό τον τρόπο, εκμηδενίζεται η έκθεση των ασθενών σε λοιμώξεις, φλεγμονές, μικρόβια, κλπ. και σε άλλους πιθανούς κινδύνους που, ενδεχομένως, εγκυμονούν.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι ο ιατρός που θα συμβουλευτείτε θα πρέπει να είναι άρτια εξειδικευμένος ώστε να σας προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Λάκκος Ν. Θωμάς, διακεκριμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος απαιτητικών επεμβάσεων και εφαρμόζει τα Fast Track Πρωτόκολλα, αποσκοπώντας στην ελάχιστη διαμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Το Ιατρείο Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής απευθύνεται σε ασθενείς κάθε ηλικίας με ορθοπαιδικά προβλήματα με σκοπό να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τα ενοχλήματά τους, και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας. Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 231 0455085 ή στο info@orthopedikos.com.