Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος ανήκει σήμερα στις συχνότερες επεμβάσεις στην ορθοπαιδική χειρουργική και θεωρείται από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αντικαθίσταται η άρθρωση του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Το ακραίο κάτω μέρος του μηριαίου οστού (μηρός) και το άνω μέρος του κνημιαίου οστού (κνήμη) αφαιρούνται. Έπειτα, αντικαθίστανται από ένα μεταλλικό εμφύτευμα στο κάτω μέρος του μηριαίου οστού και ένα πλαστικό ή μεταλλικό εμφύτευμα στο πάνω μέρος του κνημιαίου.

Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα. Το πίσω μέρος της επιγονατίδας μπορεί, επίσης, να αντικατασταθεί.

Ενδείξεις

Η επέμβαση πραγματοποιείται για να ανακουφιστεί ο πόνος που προκαλείται συνήθως από φθορά και καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος αλλά και για να βελτιωθεί η κινητικότητα του γόνατος.

Οι κύριες παθήσεις στις οποίες έχει εφαρμογή η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μεικτές μορφές

Xειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση, διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες. Η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Η επέμβαση διεξάγεται μέσω τομής στο μπροστινό μέρος του γονάτου, μήκους από 10 έως 23 cm. Τα ράμματα ή οι συνδετήρες μπορεί να είναι απορροφήσιμα. Τα μη απορροφήσιμα ράμματα ή συνδετήρες πρέπει, συνήθως, να αφαιρούνται περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητικό στάδιο

Ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συνθηκών. Άτομα που κατοικούν σε σπίτια ενός ορόφου και διαμερίσματα ή σπίτια με μπάνια και κρεβατοκάμαρες στον κάτω όροφο επιστρέφουν σπίτι γρηγορότερα από άτομα που κατοικούν σε σπίτια με πολλά σκαλιά. Άτομα που έχουν κάποιον επαγγελματία βοηθό ή μέλος της οικογένειας να τους φροντίζει, ενδεχομένως να αναρρώσουν γρηγορότερα από όσους ζουν μόνοι.

Επιστροφή στην εργασία. Συνήθως, η φάση αυτή διαρκεί 2-3 μήνες, πολλοί όμως εργαζόμενοι, ειδικότερα αυτοί που κάνουν καθιστική εργασία μπορούν να επιστρέψουν ταχύτερα. Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, συνεπώς θα σας υποδείξει ο γιατρός σας πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Πλεονεκτήματα

 • Εξάλειψη ή σημαντική μείωση του πόνου
 • Μικρότερες τομές
 • Ταχύτερη κινητοποίηση
 • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
 • Γρηγορότερη αποκατάσταση
 • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Τεχνικές

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις στην ιατρική με άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εξελίσσονται συνεχώς, χρησιμοποιώντας, αρχικά, μηχανικό άξονα με κλασσικές τεχνικές και στη συνέχεια εξατομικευμένα εργαλεία, προθέσεις και συστήματα πλοήγησης. Ως αποτέλεσμα, μειώνονται οι επιπλοκές, τοποθετούνται ορθότερα τα υλικά και κατ’ επέκταση το κλινικό αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι καλύτερο.

 1. Κλασσική Τεχνική

Στην κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος, πραγματοποιείται μία τομή 25 – 30 εκατοστών. Αφού διαμορφωθούν κατάλληλα τα οστά της άρθρωσης (μηριαίο, κνήμη, επιγονατίδα) και διορθωθούν τυχόν αξονικές παραμορφώσεις, στερεώνονται τα μεταλλικά μέρη της τεχνητής άρθρωσης. Ανάμεσα τους παρεμβάλλεται μία επιφάνεια τριβής από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (highly cross-linked polyethylene / HXLPE).

 1. Εξατομικευμένη

Η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος είναι η εξέλιξη της ηλεκτρονικά καθοδηγούμενης επέμβασης (navigation). Ο ασθενής υποβάλλεται σε τρισδιάστατη αξονική (3D) ή μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Τα δεδομένα που συλλέγονται, αποστέλλονται στο κέντρο παραγωγής της αρμόδιας εταιρείας που κατασκευάζει τις ενδοπροθέσεις.

 1. Ελάχιστα παρεμβατική (MIS) Σύστημα ψηφιακής πλοήγησης

Προηγμένο σύστημα πλοήγησης υποστηρίζει την επέμβαση, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος, ο χειρουργός μπορεί να καθορίσει τα δεδομένα, να πραγματοποιήσει οστεοτομίες και να παρέμβει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης, με μεγάλη ακρίβεια.

 1. Ρομποτικά Υποβοηθούμενη

Με τη χρήση της ρομποτικής υποβοηθούμενης τεχνολογίας, αυξάνεται η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων. Ειδικότερα, στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου, η ακρίβεια στη προπαρασκευή των ιστών και στη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, είναι μέγιστης σημασίας. Δίνεται η δυνατότητα να επιτευχθεί εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα το ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο. Τέλος, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης, με τη βοήθεια του συστήματος Ρομποτικής Υποβοήθησης, αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών.

Η ορθή και ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων καθορίζει σημαντικά τον χρόνο ζωής τους.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Λάκκο Θωμά για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.