Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει χαρακτηριστεί, ως μία από τις πιο πετυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι μία επέμβαση που θεραπεύει τον ασθενή από τον πόνο στο ισχίο του και ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα του. Η βελτίωση της κινητικότητας επιτυγχάνεται μέσω της αντικατάστασης των μερών που έχουν καταστραφεί από εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • μετατραυματική αρθρίτιδα
  • δυσπλασίες του ισχίου
  • άσηπτη νέκρωση του ισχίου

Είναι δηλαδή μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια επώδυνη άρθρωση ισχίου αφαιρείται και αντικαθίσταται από μία τεχνητή.

Διαδικασία της επέμβασης

Το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες.

Σε πρώτο στάδιο, ο αρμόδιος χειρουργός πραγματοποιεί μία τομή (8 έως 15 cm) πάνω από το ισχίο και το μηρό. Να σημειωθεί, βέβαια, πως το μέγεθος της τομής εξαρτάται και από την τεχνική που θα αποφασίσει να εφαρμόσει ο εκάστοτε χειρουργός.

Έπειτα, αφαιρείται το επάνω άκρο του μηριαίου οστού και στο εσωτερικό του, τοποθετείται ένα σφαιρικό εμφύτευμα, το οποίο είναι στερεωμένο σε στυλεό.

Ως αποτέλεσμα, η υποδοχή της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι, ώστε να σχηματιστεί ένα ρηχό κυπέλλιο, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί μία τεχνητή υποδοχή (κοτύλη).

Σε επόμενο στάδιο, το τεχνητό μέρος του μηριαίου οστού εφαρμόζεται σε αυτή την υποδοχή.

Τέλος, ο χειρουργός κλείνει το χειρουργικό τραύμα με ράμματα ή σύρματα.

Η διάρκεια νοσηλείας ποικίλλει, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Μετά το εξιτήριο, απαιτούνται καθημερινές φυσιοθεραπείες και ασκήσεις.

Τεχνικές Αρθροπλαστικής Ισχίου

Ελάχιστα παρεμβατική (MIS)

Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας πρόσθια προσπέλαση, η οποία δεν δημιουργεί τραυματισμό στους μυς και προσφέρει:

  • γρήγορη κινητοποίηση
  • άμεση αποκατάσταση

Τεχνική Superpath

Πρόκειται για ελάχιστης επεμβατικότητας οπίσθια προσπέλαση, η οποία προσφέρει:

  • ατραυματική τεχνική στους μυς (κανένας μυς δεν κόβεται)
  • άμεση κινητοποίηση
  • τάχιστη αποκατάσταση

Κλασική αρθροπλαστική ισχίου

Στην κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται μία τομή 25 – 30 εκατοστών στην πλάγια επιφάνεια του ισχίου.

Οι μύες αποκολλούνται από το μηριαίο, προκειμένου να εξαρθρωθεί η κεφαλή και να υπάρχει καλό οπτικό πεδίο.

Αφαιρείται η κατεστραμμένη κεφαλή και αντικαθίσταται με μία κεφαλή από κεραμικό υλικό ή ειδικό κράμα μετάλλων. Η νέα αυτή κεφαλή τοποθετείται στο άνω άκρο ενός μεταλλικού στειλεού που μετέπειτα τοποθετείται μέσα στον αυλό του μηριαίου.

Η κατεστραμμένη επιφάνεια της κοτύλης, δηλαδή του κοίλου τμήματος του ισχίου που βρίσκεται στην λεκάνη, αφού αφαιρεθεί, αντικαθίσταται από μια μεταλλική συνήθως κοτύλη. Κάποιες φορές ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν βίδες ή και βιολογικό τσιμέντο για την καλύτερη σταθεροποίησή της.

Μετεγχειρητική Πορεία

Η χρονική διάρκεια της ανάρρωσης είναι η ελάχιστη δυνατή, επιτρέποντας στον ασθενή να επανέλθει σύντομα στη καθημερινότητά του. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Αρχικά, οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάρρωση του ασθενούς. Το χρονικό διάστημα ανάρρωσης του ασθενούς, εξαρτάται και από τον βαθμό που ο ασθενής ακολουθεί πιστά το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα ασκήσεων.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, πάντως, οι ασθενείς αναρρώνουν αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται ο ασθενής να χρειαστεί πατερίτσες ή περπατητήρα και μετέπειτα ένα βοηθητικό μπαστούνι, για μερικούς μήνες.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, βοήθησε σημαντικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και τους ανακούφισε από τις ενοχλήσεις που ένιωθαν.

Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ο ασθενής διδάσκεται τεχνικές για να βαδίζει, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα, το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς και το κάθισμα της τουαλέτας.

Οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές θεραπείες ποικίλλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Μιλήστε με το χειρουργό σας σχετικά με τη θεραπεία και το πρόγραμμα ασκήσεων που είναι κατάλληλο για εσάς.

Επιστροφή στην εργασία

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να επιστρέψει ο ασθενής στο εργασιακό του περιβάλλον είναι περίπου 2 – 3 μήνες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι και ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα.

Να σημειωθεί, πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται ο γιατρός, να σας καθοδηγήσει με ένα εξατομικευμένο πλάνο και να σας συμβουλέψει σχετικά με το πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας.

O ιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας. Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία του είναι το κλειδί για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ο ορθοπεδικός χειρουργός Λάκκος Ν. Θωμάς με εξειδίκευση στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, βρίσκεται δίπλα σας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Για ραντεβού ή πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.