Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

Fast Track Recovery

Άμεση κινητοποίηση με βάδιση την ίδια ημέρα. Ταχεία επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες

One Day Stay

Ο μικρός χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες)

Navigation and Robotics

Προσoμείωση της επέμβασης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί

Gap Balancing

Σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος και εξισορρόπηση των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση

Πλεονεκτήματα & Διαφορές

Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην Ορθοπαιδική Χειρουργική είναι πλέον γεγονός και στην χώρα μας. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς και στην Ιταλία και Γερμανία

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία τεχνική με προηγμένη τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει την πραγματοποίηση επεμβάσεων με εξαιρετική ακρίβεια. Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην Ορθοπεδική Χειρουργική είναι πλέον γεγονός στην χώρα μας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία  των ΗΠΑ, όπως επίσης στην Ιταλία και στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα ορθοπεδικής.

Η είσοδος της ρομποτικής στην Αρθροπλαστική Γόνατος είναι η τελευταία τεχνολογική επανάσταση. Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος, απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ρευματοειδής αρθρίτιδα γόνατος, μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος κτλ. Ελαχιστοποιεί το μήκος της τομής και τη διατάραξη των μαλακών μορίων (συμβατό δηλαδή με ελάχιστη επεμβατικότητα MIS), επιτρέποντας μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση του πόνου και απώλειας αίματος (νοσηλεία 1-3 ημέρες, Fast Track Surgery).

Με την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, αυξάνεται η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων. Ειδικότερα, στις επεμβάσεις γόνατος, η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, έχει τεράστια σημασία. Η ρομποτική τεχνολογία δίνει εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα, που προσομοιάζει απόλυτα το ανθρώπινο γόνατο.

Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με τη βοήθεια συστήματος ρομποτικής υποβοήθησης, αυξάνει αισθητά την ανθεκτικότητα των εμφυτεύσιμων υλικών.

Τρόπος λειτουργίας

Το ρομπότ επιτρέπει στον χειρουργό, τον ακριβή προσδιορισμό του ιδανικού υλικού για κάθε ασθενή, όπως επίσης και την ακρίβεια στις τομές των οστών. Η συγκεκριμένη λειτουργία εξασφαλίζεται από την χρήση του βραχίονα, που διαθέτει το σύστημα ρομπότ.

Ο βραχίονας του ρομποτικού συστήματος προσφέρει ακρίβεια τομών με αποτέλεσμα την ταχεία ανάρρωση, γρήγορη αποκατάσταση, μείωση του μετεγχειρητική πόνου στο ελάχιστο και μικρή παραμονή στην κλινική.

Τα χειρουργικά εργαλεία ελέγχονται από το ρομπότ, αλλά το ρομπότ ελέγχεται και χρησιμοποιείται από τον χειρουργό. Με αυτό τον τρόπο, το γόνατο καθαρίζεται και διαμορφώνεται με ακρίβεια χιλιοστού, καθώς αφαιρούνται ο χόνδρος και το οστό μόνον όπου απαιτείται.

O ορθοπεδικός χειρουργός Λάκκος Θωμάς έχει λάβει, από την εταιρεία Smith+Nephew, πιστοποίηση για την ενέργεια ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος. Είναι άρτια εκπαιδευμένος σε ότι σχετίζεται με τις επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής χειρουργικής

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής συνοψίζονται παρακάτω:

  • Άμεση κινητοποίηση με βάση την ίδια μέρα
  • Χρόνος νοσηλείας από 1 έως 2 μέρες
  • Προσομοίωση της επέμβασης πριν ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί
  • Σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της αρθροπλαστικής του γόνατος και εξισορρόπηση των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση

Ρομποτικό σύστημα για αρθροπλαστική γόνατος – CORI

Το Navio θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως. Αποτελεί την μοναδική λύση, χωρίς την προϋπόθεση διενέργειας αξονικών ή επιπλέον ακτινογραφίας.

Η εκτέλεση ρομποτικά υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και χωρίς επιβάρυνση ακτινοβολίας. Τα πλεονεκτήματα του, έναντι άλλων, παρόμοιων συστημάτων, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

  • Μείωση έκθεσης του ασθενούς σε ακτινοβολία, εφόσον δε χρειάζεται προ εγχειρητικά αξονική τομογραφία
  • Υψηλή ανάλυση και πληροφόρηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την τάση των συνδέσμων του γόνατος
  • Προσομοίωση της επέμβασης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί
  • Δυνατότητα χρησιμοποίησης 6 διαφορετικών τύπων αρθροπλαστικής γόνατος αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητας του ασθενούς
  • Τοποθέτηση υλικού oxinum, καινοτόμου υλικού αρθροπλαστικής με χαμηλό συντελεστή τριβής

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Λάκκος Ν. Θωμάς διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και είναι υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ρομποτικού Συστήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς».  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, επικοινωνήστε στο 2310 455085